Hoe goed zijn Arduino Klonen? Arduino Clones 2021

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Wat is Arduino

Arduino is een open source hardware platform, based in Italië. Arduino is simpelweg een bedrijf, dat kleine moederboards maakt, ook wel ‘Microcontrollers’ genoemd. Deze microcontrollers beschikken over de mogelijkheid om de fysieke wereld om ons heen te meten, en met deze data acties uit te voeren.

Bijvoorbeeld: Een Arduino kan door middel van een sensor de luchtvochtigheid in de kamer meten. Deze data wordt vervolgens verwerkt door de microcontroller en kan door de gebruiker worden omgezet in een actie/output. In dit geval; het weergeven van de luchtvochtigheid op een LED schermpje.

Dit wordt allemaal gedaan aan de hand van programmeren in de Arduino IDE. Werken met een Arduino is zeer gebruiksvriendelijk, datgeen waar het bedrijf ook om bekend staat. Arduino’s worden vooral gebruikt voor educatieve doeleinden. Daarnaast worden de microcontrollers ook veel in gebruik genomen door hobbyisten.

Een originele Arduino Uno kost al snel rond de €20. Het is voor hobbyisten dan ook vaak voordeliger om naar de goedkopere Arduino Clones te kijken, zoals Adafruit, SparkFun, Elegoo en vele anderen.

Arduino Clones

Een Arduino Kloon is een namaak board van de originele Arduino. Vaak zijn deze boards identiek aan de originele Arduino boards. Dit komt omdat de originele boards van Arduino open source zijn. Dit betekend dat de ontwerpen van de Arduino in te zien zijn door iedereen. Sterker nog, iedereen staat vrij om deze ontwerpen te verbeteren en te gebruiken. Bedrijven mogen er zelfs geld aan verdienen.

Maar waarom zou een bedrijf als Arduino zo hun ontwerpen vrijgeven?

Dat komt dus door het open source principe uit de software industrie. Wanneer iets open source is, ben je bereid je eigen ideeën openbaar te maken, zodat iedereen aan jouw ontwerpen mee kan denken. Open Source is dan ook een uitstekende keuze om een product beter te maken.

Een veelvoorkomend effect van open source is dat andere bedrijven jouw product gaan namaken en verkopen, soms tegen veel lagere productiekosten. De productiekosten zijn in het China van Elegoo natuurlijk veel lager dan in het Italië van Arduino. Hierdoor creëer je een sterk concurrerende markt.

Dat is vaak niet direct ‘slecht’ voor de consument, want dit drijft de prijs alleen maar omlaag. Dat is dan ook de reden dat je nu een Uno kloon kan kopen voor €10 in plaats van het origineel voor €20.

Maar let wel! Wanneer je de originele Arduino Uno koopt, gaat er een gedeelte van jouw geld naar het Arduino project. Oftewel, jouw geld zal worden gebruikt om te innoveren en uiteindelijk nog betere boards te ontwerpen. Dus ben je geïnteresseerd in een Arduino, denk daar dan goed over na.

Originele Arduino vs Arduino Klonen

Zoals eerder besproken zijn er een hoop Arduino clones beschikbaar op de markt. Er zijn clones die doen alsof ze origineel zijn. Pas hier voor op. Als je een kloon koopt, moet dat uiteraard je eigen keuze zijn. Hoe kan je een fake Arduino herkennen? Arduino legt dat hier zelf uit.

Welke clones kan je het beste kopen?

Een zeer gewaardeerde board maker is Elegoo, die de exacte ontwerpen van Arduino aanhoudt. Elegoo is een bedrijf in China, Shenzhen. Maar Elegoo is zeker geen standaard ali-express bedrijfje. Elegoo is een innovatieve startup dat voorop loopt in het produceren van onder andere moderne 3D printers.  Daarnaast is het merk zeer gewaardeerd door de tech community als goedkoper alternatief voor Arduino.

Elegoo boards zijn identiek aan de originele Arduino’s en zijn volledig compatible met de Arduino IDE, componenten en shields.

Naast Elegoo is zijn Adafruit en Sparkfun het ook zeker waard om een kijkje naar te nemen. Adafruit is een bedrijf based in New York. Het bedrijf is opgericht door MIT studente ‘Lady Ada’ in 2005. Haar doel was om de beste online plek te creëren voor het leren van elektronica en het maken van de best ontworpen producten voor makers van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus. Ondertussen is Adafruit één van de grootste autoriteiten op het gebied van micro elektronica.

Adafruit produceert volledig authentieke producten die het proberen waard zijn.

Elegoo Uno R3 White
Elegoo Uno R3, Kloon van de Arduino Uno R3

Conclusie

Arduino Clones zijn goedkopere varianten dan de originele Arduino’s. Ze zijn vaak identiek aan de originele Arduino boards en volledig compatible met de Arduino IDE. Echter zijn er ook fake Arduino klonen op de markt, die niet willen laten merken dat ze namaak zijn.

Bekende merken die Arduino clones producren zijn Elegoo, Adafruit en Sparkfun. Deze merken zijn wel gewaardeerd door de community.

Wanneer je een originele Arduino koopt, draag je bij aan de innovatie van micro elektronica. Wanneer je meerdere Arduino boards wilt kopen, kun je het beste een aantal namakers van Elegoo of Adafruit bestellen, aangezien dit een hoop geld bespaard.

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Huidige stemmen: 1

Nog geen stemmen, wees de eerste!

Aangezien je dit een nuttig artikel vond...

Deel het op social media!

We vinden het jammer dat je dit artikel niet nuttig vond.

Help ons met het verbeteren van onze post.

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

Reacties