• Bericht gepubliceerd op:22 juli 2021
  • Leestijd:3 minuten
  • 55 keer bekeken

Waar wordt Arduino voor gebruikt?

Waar wordt Arduino voor gebruikt?

In dit artikel:

Arduino is een open-source platform voor hardware. Misschien heb je ze weleens voorbij zien komen. De afgelopen jaren heeft het merk namelijk al de nodige naamsbekendheid opgedaan. Een Arduino is een klein, blauw/groen apparaatje met verschillende toeters en bellen. Op het eerste gezicht ziet het er uit als een ingewikkeld stukje hardware, maar geen zorgen: Arduino’s zijn bijzonder beginners vriendelijk. In de complexiteit van de blauwprint liggen dan ook de oneindige mogelijkheden met Arduino. Wat kan je eigenlijk allemaal met Arduino?

Wat is Arduino?

Een Arduino is dus een klein apparaatje met verschillende componenten. Er zijn verschillende modellen Arduino’s. Zo heb je de Uno, Mega, Nano en de Leonardo, om maar een paar van de bekendste modellen op te noemen. De meeste boards beschikken over dezelfde standaard componenten zoals een power jack, input/output pins en een reset button.

Hoe werkt Arduino?

Met Arduino kun je inputs meten en outputs versturen. Wat houdt dat precies in?

Met inputs kan de fysieke wereld om ons heen door de Arduino worden gemeten.

Inputs worden gemeten aan de hand van sensoren. Er zijn verschillende sensoren voor Arduino. Zo heb je sensoren die afstand kunnen meten, zoals de HC-SR04. Of sensoren die geluid kunnen meten, de hoeveelheid licht of de luchtvochtigheid. Er zijn talloze verschillende sensoren te verkrijgen op internet, wat er ook voor zorgt dat er veel verschillende inputs gemeten kunnen worden.

Outputs zijn signalen die worden verzonden door het Arduino board. Dit zijn elektronische impulsen die via de digitale pins op het board worden verzonden.

Met outputs kan de Arduino diverse apparaatjes/componenten aansturen.

Denk hierbij aan een motortje, een LED lampje, of een monitor. Ook voor output apparaten geld hetzelfde als voor input sensoren. Er zijn veel verschillende componenten verkrijgbaar op het internet, waardoor de mogelijkheden oneindig lijken.

Elegoo Uno Starter Kit

Begin jouw avontuur met de Elegoo Uno Starter Kit. Bouw je eigen circuits en programmeer in de Arduino IDE!

Waar wordt Arduino voor gebruikt?

Arduino kan door deze opties aan inputs en outputs voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Zo kan je er een automatische plant bevochtiger mee maken, een op afstand bestuurbare auto of zelfs een volledige robot! De opties zijn oneindig. En als je ideeën wilt opdoen over de verschillende Arduino projecten, neem dan eens een kijkje op deze website.

Arduino alternatieven

Het bedrijf kent in de loop van de jaren een hoop alternatieven. Zo zijn SparkFun en Adafruit twee grote merken die samen met Arduino de tofste elektronica compenenten fabriceren.

 

Zoals je misschien eerder was opgevallen is Arduino open source. Dit betekend dat de blauw printen voor het product gratis te verkrijgen zijn voor iedereen, dus ook jij en ik. Sterker nog, iedereen heeft de rechten om de boards na te maken en te verkopen. Dit is een principe uit de software industrie die bekend staat als open-source.

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Huidige stemmen: 1

Nog geen stemmen, wees de eerste!

Aangezien je dit een nuttig artikel vond...

Deel het op social media!

We vinden het jammer dat je dit artikel niet nuttig vond.

Help ons met het verbeteren van onze post.

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

Reacties

Blog image

Waar wordt Arduino voor gebruikt?

Arduino is een open-source platform voor hardware. De afgelopen jaren heeft het merk namelijk al de nodige naamsbekendheid opgedaan. Een Arduino is een klein, blauw/groen apparaatje met verschillende toeters en bellen.

Lees verder »

FAQ

Arduino is een open-source platform voor hardware. Arduino boards hebben beschikken over een microcontroller waarmee de fysieke wereld om ons heen kan worden gemeten en omgezet in acties, zoals het laten branden van een LED lampje.

Arduino kan voor een hele hoop toepassingen worden ingezet. Zoals het besturen van een autotje of het automatiseren van plantbevochting. Arduino wordt vooral voor educatieve doeleinden ingezet.

Bekende alternatieven voor Arduino zijn Adafruit, SparkFun en Elegoo.