Wat is Arduino?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Voor beginners in micro elektronica is Arduino een goede plek om mee te beginnen. Het is namelijk een goedkoop, beginners vriendelijk stukje hardware dat tegenwoordig wereldwijd massaal wordt verkocht en gebruikt. Wat het is, wat je er mee kan en welke soorten Arduino’s er allemaal zijn hebben we in dit artikel voor je uitgezocht.  

Wat is Arduino

Arduino is een open source platform voor het bouwen van micro elektronica projecten. Open source houdt in dat de blauwprint van het product gratis ter beschikking is gesteld en kan worden gewijzigd en opnieuw  gedistribueerd door andere bedrijven/hobbyisten.

Het Italiaanse bedrijf heeft zijn eigen productenlijn met bestaande uit diverse microcontrollers/circuit boards. Daarnaast heeft Arduino zijn eigen software ontwikkeld, een IDE. IDE staat voor Integrated Development Environment. Het is simpelweg een omgeving waarin je kunt coderen. De IDE heet de Arduino IDE en is te installeren op de website van Arduino.

Waarom zijn Arduino microcontrollers zo populair?

De reden dat de circuit boards van Arduino zo populair zijn geworden is niet heel gek. De producten van Arduino waren namelijk de eerste microcontrollers die geen stukje externe hardware nodig hadden om je code mee te uploaden. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een USB kabel. Dit maakt het laagdrempelig om even snel je code te wijzigen en dat vonden de gebruikers erg fijn. Arduino maakt standaard gebruik van de programmeertaal C++, maar ook Python of C kunnen worden gebruikt door de microcontroller.

Arduino microcontrollers

Het populairste circuit board is de Arduino UNO. Het is een betaalbare optie en zeer toegankelijk voor beginners. Daarnaast heb je ook de Arduino Mega en de Arduino Nano, die zoals de namen suggereren, de kleinere en grote versies zijn van de Arduino Uno. Deze beschikken over meer (Mega) of minder(Nano) rekenkracht en geheugen dan de originele Uno.

Arduino UNO

Arduino diagram

Op de bovenstaande afbeelding is de Uno te zien. Zoals je kunt zien bestaat de Uno uit een hoop onderdelen en deze kunnen je in het begin wellicht een beetje afschrikken, maar achteraf zul je zien dat het helemaal niet zo ingewikkeld was. Met dit diagram leggen je we in het kort uit welk onderdeel wat doet:

 1. Power jack USB
  Deze wordt gebruikt om stroom toe te dienen. Ook gebruik je deze op code te uploaden naar het board.
 2. Power jack Barrel
  Ook deze kun je gebruiken om stroom toe te dienen.
 3. Ground pins
  Deze pins gebruik je voor het aarden/grounden van je circuit.
 4. 5V pins
  Deze pins gebruik je voor het toedienen van 5V aan je circuit.
 5. 3V pins
  Deze pin gebruik je voor het toedienen van 3.3V aan je circuit.
 6. Analog pins
  Deze pins worden gebruikt om analoge data uit te lezen van sensoren.
 7. Digital pins
  Deze pins worden gebruikt om elektrische input te lezen (bijvoorbeeld wanneer er een knop wordt ingedrukt) of elektrische output te zenden (wanneer je een LED wilt laten branden).
 8. PWM pins
  Deze pins worden gebruikt om pulse width moduletion te gebruiken. PWM is een volgende stap die we hebben uitgelegd in een ander artikel.
 9. AREF pins
  Staat voor analoge referentie. Meestal kan je deze pin met rust laten.
 10. Reset button
  Deze knop reset het geheugen van het board.
 11. Power LED indicator
  Wanneer deze LED brandt, betekend het dat je succesvol stroom hebt toegediend aan het board.
 12. TX en RX Leds
  TX en RX worden gebruikt bij de communicatie protocollen tussen microcontrollers. Dit wordt ook wel serial communication genoemd. TX staat voor transmit of wel zenden. RX staat voor receive of wel ontvangen.
 13. Hoofd IC
  Dit is het brein van de Uno. Voorzichtig! De hoofd IC (integrated circuit) van de Uno ziet er anders uit dan op de andere boards, maar de IC’s zijn vrijwel altijd van de ATMega lijn van producent ATMEL.
 14. Spanningsregelaar
  De spanningsregelaar regelt het aantal volts dat door de controller loopt. Leuk om te weten, maar hier hoeven we niks mee te doen.

Sensoren en Shields

Op Arduino boards kun je vele componenten aansluiten zoals sensoren en shields. Sensoren worden gebruikt om analoge metingen te verrichten. Zo kun je bijvoorbeeld de luchtvochtigheid, temperatuur of snelheid van een object meten met sensoren. Shields zijn voorgebouwde circuitboards die je op je Arduino board kan klikken. Deze worden gebruikt om de mogelijkheden van je huidige Arduino uit te bereiden. Zo kun je met bepaalde shields bijvoorbeeld motoren aansturen van remote auto’s!

Arduino sensoren
Arduino shield

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Huidige stemmen: 5

Nog geen stemmen, wees de eerste!

Aangezien je dit een nuttig artikel vond...

Deel het op social media!

We vinden het jammer dat je dit artikel niet nuttig vond.

Help ons met het verbeteren van onze post.

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?