Welke Arduino moet je kopen? De 5 beste Arduino boards in 2021

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ben je op zoek naar de beste Arduino boards van 2021? Weet je niet welke Arduino je moet kopen? In dit artikel bespreken we de verschillende boards. We laten je de voor en nadelen zien, hoeveel het kost en we laten je een aantal alternatieven zien.

Wat is Arduino?

Het jaar is 2021, en de wereld om ons heen wordt steeds technischer. Clank zorgt ervoor dat iedereen kan meegroeien met de technologie om ons heen. Daarom bieden wij onze kennis gratis online aan.

Je ziet dat er om ons heen steeds meer apparaten slim worden. Dit betekend simpelweg dat apparaten met elkaar kunnen ‘praten’. Maar hoe doen ze dit?

Apparaten kunnen met elkaar praten door het fenomeen genaamd ‘The Internet of Things’. Klinkt cool hé? De afkorting die je vaker voorbij zult zien komen is IoT. Maar wat drijft deze innoverende beweging dan?

Simpel gezegd: In al deze apparaten zit een klein computer board gebouwd. Zo eentje die je wel eens aan de binnenkant van je computer ziet zitten. Ze zijn vaak groen of blauw, en er lopen lijntjes met cirkeltjes overheen en er zitten aan alle kanten microchips aan vastgeplakt. Juist, die dus! Deze boards worden ook wel PCB’s genoemd. Deze PCB’s kunnen worden verbonden aan een netwerk, door middel van bijvoorbeeld WiFi. Via deze manier kunnen deze kleine computertjes in apparaten met elkaar communiceren.

Maar wat zijn dat nou precies voor computertjes? Dat zijn Microcontrollers! Arduino is hier een voorbeeld van, en tevens de grootste leverancier in de markt voor beginners en hobbyisten.

Misschien ben jij nu ook wel geïnteresseerd in een Arduino board, maar weet je niet welke je moet kopen. Of misschien weet je al een beetje van Arduino, maar wil je gewoon weten welke Arduino de beste is in 2021. Natuurlijk hangt dit af van je persoonlijke voorkeuren en doeleinden zoals met de meeste producten. Vooralsnog hebben we een selectie gemaakt van de 5 beste Arduino boards in 2021.

5. Arduino Leonardo

Leonardo
4
4/5

De Arduino Leonardo met Headers is op het eerste oog een standaard microcontroller die erg lijkt op de Arduino Uno R3. Het verschil zit er echter in dat de Leonardo over ingebouwde USB-communicatie beschikt. Hierdoor is er geen tweede processor nodig. Het idee van de Leonardo is gebaseerd op de ATMega32u4 microchip. Het beschikt over 20 digitale I/O pins, waarvan er 7 als PWM outputs kunnen worden gebruikt en 12 als analoge input. Daarnaast heeft het board een 16 MHz crystal oscillator, een micro USB aansluiting, een stroomaansluiting, een ICSP header en een reset knop.

Wanneer je de Leonardo aansluit op de computer, zal deze worden weergegeven als een muis en toetsenbord. Dit komt door de ingebouwde USB-communicatie in de microcontroller. Dit betekend dat je de Leonardo bijvoorbeeld woorden kunt laten typen op een echte computer!

Ergens waar je wel rekening mee moet houden: doordat de meeste shields zijn ontworpen voor de Uno, zijn niet alle shields compatible met de Leonardo. Al met al is de Leonardo een uitstekend board voor beginners maar ook gevorderde gebruiker. Het board is al te koop vanaf €18.00, wat een mooie prijs is voor zo’n krachtig board. Houd er rekening mee, dat wanneer je een Arduino koopt, je bijdraagt aan het open source project van het bedrijf. Hierdoor kan het bedrijf haar energie steken in het ontwikkelen van mooie nieuwe boards.

Ten slotte heeft het board geen aan een wifi module of een ethernet aansluiting aan boord. Hierdoor kan het board zich niet gemakkelijk aansluiten aan een netwerk. Dit zou bijvoorbeeld nog wel kunnen door hem te verbinden aan een laptop die dan weer verbonden is aan WiFi.

Voordelen

Nadelen

4. Arduino Mega 2560

Mega2560
4.2
4.2/5

De Arduino Mega 2560 R3 is een groter board dan de meeste andere microcontrollers. Het kan worden gezien als de Plus of XL variant op de Uno R3. Het controller board is gebaseerd op de ATMega2560 microchip en heeft 54 digitale I/O pins, 16 analoge input pins en 4 UARTs voor seriële communicatie. 15 van de 54 digitale pins kunnen worden gebruikt met pulse width modulation(PWM).

De Mega2560 R3 is een opvolger van de normale Mega.  Daarnaast passen de meeste shields die zijn ontworpen voor de Uno R3, ook op de Mega2560 R3. Het board werkt met een standaard voltage van 5V, evenals de Arduino Uno R3.

Het board beschikt over aanzienlijk meer pins dan de Uno of de Nano, waardoor je er erg leuke en complexe projecten mee kunt bouwen. Zeker als je dit combineert met een 830 pin breadboard. Ook beschikt het board over aanzienlijk meer geheugen en werkgeheugen dan de meeste boards. De Mega2560 maakt gebruik van 256kB flash geheugen en 8kB werkgeheugen. Dat is behoorlijk meer dan bijvoorbeeld de Uno R3, die beschikt over 32kB flash memory en 2kB werkgeheugen.

De Mega is een uitstekende keuze voor gevorderde gebruikers die aan grotere projecten willen bouwen. Voor beginners kan de Mega misschien wat overweldigend overkomen, en is daarom niet de ideale optie. Wel brengt de Mega tal van opties en mogelijkheden met zich mee.

Echter heeft de Mega net als de Leonardo geen WiFi of Ethernet module ingebouwd, waardoor het beperkt is voor IoT gebruik.

Voordelen

Nadelen

3. Arduino Nano Every

Nano Every
4.6
4.6/5

De Arduino Nano Every is een kleiner board dan andere boards. Het board is een opvolger van de Nano. Naast zijn coole naam en sympathieke grootte is het board erg efficiënt in wat hij doet.  Je kunt de Nano zien als de kleinere versie van de Uno, maar vergist je niet in de kracht van het board.

De Nano Every is bij uitstek het beste board voor makkelijke en kleinere projecten. Dit komt met name door zijn compactheid. Het board heeft namelijk een grootte van slechts 45x18mm! Het board gebruikt een standaard voltage van 5V en heeft een standaard stroomaansluiting. De microcontroller werkt prima in wearables, robotica en andere kleine algemene deeltjes van projecten.

De Nano Every is gebaseerd op de krachtige ATMega4809 microprocessor. Deze is sterker dan de ATMega328 van de originele Nano. Door het inzetten van de ATMega4809 is de Nano Every zelfs krachtiger dan de Arduino Uno R3. De Nano Every heeft namelijk 48kB geheugen en 6kB RAM. Dat is meer dan de 32kB geheugen en 2kB RAM die in de Nano(ATMega328) en Uno(ATMega328P) zitten. Dat is een toename van 50% geheugen en 200% RAM. Vergis je dus niet in de Nano Every die, ondanks zijn grootte, een krachtige microcontroller is.

Daarnaast beschikt de Nano Every over 5 digitale I/O pins, waarvan alle beschikken over pulse width modulation (PWM). Het board heeft 8 analoge input pins en 1 UART seriële poort.

Ook de Nano Every beschikt niet over een WiFi of Ethernet module waardoor IoT features beperkt blijven.

Wij ranken de Arduino Nano Every als top 3 beste board in de markt, die zeer geschikt is voor kleine simpele taken waar weinig digitale en analoge pins voor nodig zijn, gezien het gebrek hieraan.

Voordelen

Nadelen

2. Arduino Due

Due
4.7
4.7/5

In vergelijking met de Uno en de Nano is de Arduino Due net als de Mega 2560 een groter board. Het board is gebaseerd op de Atmel SAM3X8E Microchip en is een 32-bit microcontroller. De Due beschikt net als de Mega 2560 over 54 digitale I/O pins, waarvan 12 gebruik kunnen maken van PWM. Daarnaast bevinden zich op het board 12 analoge pins en 4 UARTs seriële poorten. Het board draait in tegenstelling tot de meeste Arduino boards, op slechts 3.3V. Wanneer er meer dan 3.3 Volts wordt toegediend ontstaat er de kans dat het board beschadigd.

Het board beschikt over 512kB flash geheugen en 96kB RAM (64kB + 32kB), wat een stuk meer is in vergelijking met alle andere boards. De overvloed aan pins en seriële poorten en de enorme kracht van de microchip maakt dit board een absolute killer voor alle projecten. Het board is zo compleet, dat dit in het begin wellicht overweldigend kan zijn voor beginners. Echter kan je dit board zeker wel gebruiken voor de gevorderde projecten. De Arduino Due is al te koop vanaf €35.00.

Ook beschikt het board helaas niet over een WiFi of Ethernet module, wat het ongeschikt en beperkt maakt voor IoT features.

Tenslotte ranken we de krachtige Due op nummer 2 van onze lijst met beste board.

Voordelen

Nadelen

1. Arduino Uno R3

5
5/5

De Arduino Uno R3 is het bekendste vlagschip van Arduino. Het is het bestverkochte board van het bedrijf en er zijn tevens honderden replica’s van ontwikkeld. Dat is niet voor niets: het board staat vooral bekend om zijn robuustheid en beginners vriendelijkheid. De Uno is de beste keuze als je gaat beginnen met elektronica en programmeren. Dat komt onder andere omdat het board het best gedocumenteerde board van Arduino is. Daarnaast is het een groot voordeel dat het board compatible is met 99% van de verkrijgbare shields.

Het board is gebaseerd op de beroemde ATmega328 microchip. Dit is het hart van de Uno. Het beschikt over 14 digitale I/O pins waarvan er 6 beschikken over pulse width modulation (PWM). Ook heeft het board 6 analoge input pins, een 16MHz ceramic resonator, een ICSP header, een USB-B aansluiting en een standaard stroomaansluiting.

De Uno werkt met een operating voltage van 5V. Het beschikt over 32kB geheugen en 2kB werkgeheugen. De Uno is overigens 68.6mm lang en 53.4mm breed.

Ook de Uno beschikt niet over een WiFi of Ethernet module, wat het ongeschikt maakt voor IoT features.

Een mooi alternatief voor het board is daarom de Arduino Uno WiFi Rev2. Dit board beschikt over een WiFi module en kan daarmee op afstand worden gebruikt en toepasbaar worden gemaakt voor IoT features. Hier betaal je dan ook wel aanzienlijk meer voor. De Uno WiFi Rev2 is aan te schaffen vanaf €45.00.

‘Uno’ staat voor 1 in het Italiaans, en de Arduino Uno is dan ook onze eerste keus. Het board is beschikbaar vanaf slechts €20.00. De Uno komt met een hoop accessoires waaronder een USB-B kabel, waardoor je deze niet meer hoeft aan te schaffen. Dit is de kabel waarmee je het board met de computer verbind.

Voordelen

Nadelen

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Gemiddelde beoordeling 4.5 / 5. Huidige stemmen: 2

Nog geen stemmen, wees de eerste!

Aangezien je dit een nuttig artikel vond...

Deel het op social media!

We vinden het jammer dat je dit artikel niet nuttig vond.

Help ons met het verbeteren van onze post.

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

Reacties