• Bericht gepubliceerd op:12 november 2020
  • Leestijd:2 minuten
  • 337 keer bekeken

Hoe werkt Stroom?

Hoe werkt Stroom?

In dit artikel:

Wanneer je met elektriciteit gaat werken, hoor je vaak meeteenheden zoals voltage, amperes, wattage en soms zelfs ohm. Deze meeteenheden zijn een belangrijke basis wanneer je zelf circuits gaat bouwen. Zo heb je met het bouwen van circuits vaak rekening te houden met het aantal amps dat je toe kan dienen aan bijvoorbeeld een lamp, zonder dat die doorbrandt. In dit artikel leggen we je alles uit over elektrische stroming en hoe dit werkt.

Elektrische stroming/current

Elektriciteit kan pas werk verrichten wanneer elektronen zich in een en dezelfde richting verplaatsen in een circuit. Deze verplaatsende elektronen noemen we elektrische stroming of current. We kunnen current zien als water dat zich verplaatst door een pijpleiding.

Wanneer we het hebben over water, kunnen we het volume meten dat over een bepaalde tijd door de pijp stroomt. Met elektriciteit meten we de hoeveelheid lading dat over een bepaalde tijd door het circuit stroomt. Deze lading wordt gemeten in Ampères of Amps. Een ampère staat gelijk aan 6,250,000,000,000,000,000 elektronen, wat je gelijk meer mag vergeten!

Wanneer current wordt weergegeven in formules wordt ook wel de letter “I” gebruikt. Dat komt door de Franse term intensité du courant, ofwel current intensity. Waarom Frans? Dat is omdat de elektrische stroming voor het eerst werd ontdekt door de fransman André-Marie Ampère.

Andre Ampere

De wet van Ohm

Elektrische toepassingen (zoals een lamp) werken pas optimaal wanneer het een bepaald aantal ampères krijgt toegediend via het circuit. Hoeveel amps een toepassing nodig nodig heeft staat meestal aangegeven in een bijsluiter of beschrijving. Wanneer dit niet zo is, kan je het zelf uitrekenen met de wet van Ohm. Met de wet van Ohm is het ook mogelijk om het aantal amps dat je toedient in een circuit te reguleren.

Video – Wat is elektrische stroming/current?

Voor een visuele uitleg over Voltage raden wij je aan om de onderstaande video van The Engineering Mindset bekijken.

Relevante artikelen