• Bericht gepubliceerd op:10 november 2020
  • Leestijd:3 minuten
  • 115 keer bekeken

Hoe werkt Voltage?

Hoe werkt Voltage?

In dit artikel:

Als we het hebben over elektriciteit, wordt er vaak gesproken over een bepaald aantal voltage dat iets kan hebben. Wat is voltage? Kan je het vasthouden? Kan je het zien of horen? Voltages worden veel gebruikt in elektrische circuits, bijvoorbeeld in combinatie met Arduino.

Voltage

Voltage is een elektrische meeteenheid, vernoemd naar Italiaans natuurkundige Alessandro Volta. Deze meeteenheid wordt ook wel Volt(s) genoemd. Zo beschikken batterijen of stopcontacten over een bepaald aantal Volts.

Alessandro Volta

Elektriciteitsbronnen zoals batterijen en stopcontacten werken als een soort kraan. Net zoals een kraan water in een bad spuit, duwt een batterij elektronen in een circuit. Als je de kraan harder zet, wordt de druk hoger en wordt er meer water in het bad gespoten. Hetzelfde geldt voor voltage: hoe hoger het aantal Volts, hoe meer elektriciteit er in een circuit wordt geduwd.

Voltage = Elektrisch potentieel

Voltage is het elektrische potentieel van een batterij. In een batterij zitten aan de plusterminal een hele hoop elektronen die zich willen verplaatsen naar de minterminal door middel van een circuit. Zie als voorbeeld de onderstaande afbeelding van The Engineering Mindset. Er is hier geen sprake van elektrisch potentieel tussen het water aan beide zijden van de dam.

Geen elektrisch potentieel

In de volgende afbeelding is er sprake van een hoog elektrisch potentieel. Het water stroomt namelijk van de linkerzijde naar de rechterzijde wanneer het de kans krijgt. Dat is te zien wanneer we een pad tussen de twee zijdes creëren.

Hoog elektrisch potentieel
Hoog elektrisch potentieel

Ampères en de wet van Ohm

Het aantal elektronen op een bepaald punt in een circuit, wordt ook wel de stroming of current genoemd. De stroming wordt gemeten in Ampères of amps. Hier lees je meer over in Stroming/Current.

Standaardwaarden

Batterijen en andere elektriciteitsbronnen beschikken over een gelimiteerd aantal volts. Om het makkelijker te maken hebben we een opsomming gemaakt met de meest gebruikte elektriciteitsbronnen.

AA, AAA, C en D batterijen, beschikken altijd over 1.5 volts. Naarmate een batterij leegloopt zakt het aantal volts ook. Wanneer een batterij onder de 1.3 volts komt te liggen, kan hij als leeg worden beschouwt en zal hij zeer waarschijnlijk niet meer werken.

 

Batterijen

 

Een 9V batterij beschikt logischer wijs over 9 volt. Wanneer je een 9 volt batterij openmaakt, (Niet uitproberen, hierbij komen giftige stoffen vrij!) zie je dat deze is opgebouwd uit 6 AAA batterijen van 1.5 volt.

In Europa komt er 230 volts uit de muur. Dit is anders dan in andere gebieden in de wereld. Zo hebben verschillende continenten allemaal hun eigen standaard waarden voor stopcontacten. Dit is waarom je föhn kort sluit als je hem meeneemt naar Amerika.

Video - Wat is voltage

Voor een visuele uitleg over Voltage raden wij je aan om de onderstaande video van The Engineering Mindset bekijken.

Relevante artikelen