• Bericht gepubliceerd op:5 november 2020
  • Leestijd:3 minuten
  • 91 keer bekeken

Wat is een circuit?

Wat is een circuit?

In dit artikel:

Als je net bent begonnen met elektronica, heb je het woordje ‘circuit’ vast wel eens eerder voorbij horen komen.  Dat is niet gek, want een circuit is een fundamenteel concept in elektronica en Arduino. Zonder circuits zou het scherm waarop je dit leest helemaal niet werken! Maar wat is circuit? En hoe werkt een circuit nou precies? Eén hint: het heeft niets met de Formule 1 te maken!

Wat is een circuit

Zoals je misschien al weet, beschikken batterijen en stopcontacten over een bepaald aantal Volts. Voltage is, in een getal gerepresenteerd, het elektrisch potentieel geproduceerd door een elektriciteitsbron (batterij, stopcontact etc.). Al die voltage staat te springen om aan het werk te gaan.

Maar voordat elektriciteit enige vorm van werk kan verrichten, moet het in staat zijn om te kunnen verplaatsen. Maar wat krijgt elektriciteit in beweging? Elektriciteit wilt altijd van het hoogste voltage naar het laagste voltage stromen. Maar waar vind je dan het laagste voltage? Ook in de batterij en in het stopcontact! Dit is de reden waarom een batterij een plus ‘+’ en een min ‘-‘ zijde heeft en een stopcontact over twee gaten beschikt. Dit worden ook wel terminals genoemd. Het voltage aan de plus zijde is hoog en het voltage aan de min zijde is laag. Elektriciteit wilt dus van de plus terminal naar de min terminal stromen. Maar voordat de elektriciteit in beweging kan komen, moet er een geleidend pad tussen de twee terminals aangelegd worden: Een circuit!

Conductors en Insulators

Het is belangrijk om te weten dat elektriciteit zich alleen laat geleiden door geleidend materiaal, zoals koper. Dit geleidende materiaal wordt ook wel de conductor genoemd. Materialen die niet geleiden, zoals lucht, hout en glas worden ook wel insulators genoemd. Om elektriciteit van de plusterminal naar de minterminal te laten stromen, moet er een pad van geleidend materiaal worden gecreëerd. Dit pad neemt automatisch de vorm van een cirkel aan. En als je iets nuttigs langs dat pad plaatst, zoals een LED, doet de elektriciteit ook nog werk voor je.

Het cirkelvormige pad dat we zojuist hebben gecreëerd, noemen we een circuit. Een circuit is een vereiste om elektriciteit in beweging te krijgen en iets nuttigs te kunnen laten doen.

Schematische afbeelding van een simpel circuit

Lading, weerstand en kortsluiting

Dat nuttige ding dat we langs het pad hebben gelegd, in dit geval een LED, wordt ook wel de lading/load genoemd. Wanneer er teveel stroom door deze lading vloeit, kan deze kortsluiten. Het gevolg hiervan zou zijn dat de LED opbrand of zelfs ontploft. Daarnaast kan het de batterij en andere verbonden onderdelen flink beschadigen. Het is daarom belangrijk dat je in een circuit weerstand plaatst om kortsluiting te voorkomen. Deze weerstand, ookwel resistance genoemd, vertraagd de stroming van elektriciteit en voorkomt kortsluiting. De lading is ook een vorm van weerstand. Wanneer er tussen de plusterminal en de minterminal geen weerstand of lading is geplaatst, spreken we van een short circuit. Wanneer je merkt dat onderdelen heet worden of vonken, ontkoppel dan direct de stroom.

Relevante artikelen