• Bericht gepubliceerd op:15 maart 2021
  • Leestijd:4 minuten
  • 271 keer bekeken

Simpel LED Circuit

Simpel LED Circuit

In dit artikel:

Ben je klaar om je eerste circuit te bouwen? In dit project leer je hoe je door middel van een Arduino circuit je eigen LED lampje kunt laten branden. LEDs zijn simpelweg super cool. Je vind ze in zo wat elk elektrisch apparaat. Hierover vertel ik later meer, laten we eerst gewoon gaan bouwen. Overigens heb je voor dit project ontzettend weinig componenten nodig. Daarnaast is het opbouwen van het circuit in een flits gebeurd. Laten we beginnen met het simpele LED circuit.

Wat heb je nodig voor een simpel LED circuit

Voor het bouwen van een Simpel LED Circuit heb je het volgende nodig, namelijk:

Wist je trouwens dat deze onderdelen zich allemaal bevinden in de Starter Kit van Elegoo?

Het Simpele LED circuit

Stap 1. Verbind met een jump wire de 5V op je microcontroller met de positieve strook op je breadboard.
LED Circuit stap 1
Stap 2. Verbind met een andere jump wire de ground pinhole met de negatieve strook op je breadboard.
LED Circuit stap 2

Stap 3. Steek de LED nu op verticale wijze in je breadboard. Het lange ijzerdraadje van de LED steken we in de bovenste rij.

Voor het gemak nemen we rij 10 en 11. Het lange ijzerdraadje van de LED lamp is de anode. De anode is namelijk het punt waar de elektrische stroom het component binnenkomt. Het korte ijzerdraadje heet de kathode (of op zijn Engels: cathode!). Bij de kathode, in tegenstelling tot de anode, verlaat de elektrische stroom het component.

LED Circuit stap 3

Stap 4. Verbind met een jump wire de positieve strook met de anode van de LED.

De anode hebben we in rij 10 gestoken. Dit betekent dat we met draad een verbinding maken van de positieve strook naar rij 10.  

LED Circuit stap 4

Stap 5. Verbind met een resistor de cathode met de negatieve strook.

De kathode van de LED bevindt zich in rij 11. We verbinden deze met de negatieve strook op het breadboard. Let wel op: zorg ervoor dat deze resistor een waarde heeft van ten minste 220 Ohm. Anders kan je LED doorbranden.

LED Circuit stap 5

Hoera! Je circuit is nu compleet 😉.

LEDs zijn gepolariseerd

Dit betekent dat LEDs maar één richting op werken. Inderdaad, de stroming van gepolariseerde componenten werkt maar in één richting. De stroom kan enkel via de anode binnenkomen en alleen via de kathode zijn uitweg vinden in het circuit. Zou je de LED omdraaien, dan gebeurt er vrijwel.. niets! Probeer het zelf maar!

Polariteit LED

Verschillende soorten LEDs

LEDs zijn overal om ons heen, in onze telefoons, televisies, monitoren, auto’s en ga zo maar door. Bedenk maar zo, iedere keer dat er licht uit een elektronisch apparaat komt, is de kans groot dat er een LED aanwezig is. LEDs zijn de basis van elektronica. Zo komen ze ook in verschillende vormen en maten.

Verschillende LEDs

Meer stroom = Meer licht

De helderheid van een LED is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die deze krijgt toegediend. Teveel stroom, en de LED brand door. Gebruik om die reden altijd een resistor. Een resistor verminderd de stroom in een circuit door deze te om te zetten in warmte. Als je niet weet welke resistor je moet gebruiken, gebruik dan de wet van Ohm. Krijgt een LED anderzijds te weinig stroom, dan zal deze heel dim zijn. Je kunt met de hoeveelheid stroom spelen door een potentiometer in het circuit te plaatsen.

Je hebt in dit project geleerd hoe je een simpel LED circuit bouwt. Daarnaast heb je gelezen over een aantal belangrijke basisprincipes zoals polarisatie en de wet van Ohm. Het lijkt er op dat je klaar bent voor de volgende stap: Variaties LED Circuit.

Wil je dit nu zelf ook proberen, probeer dan de Elegoo Starter Kit eens. Deze bevat de Uno R3 met verschillende componenten waarmee jij direct aan de slag kunt gaan.

Meer weten over LEDs? Lees dit artikel van SparkFun Electronics over LEDs eens, of bekijk onderstaande video!

Relevante artikelen