Wat is Ubuntu? Een handleiding voor beginners in 2021

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Iedereen heeft direct of indirect wel eens met Ubuntu te maken gehad. Ubuntu is overal, zonder dat je het zelf misschien lijkt te weten. Netflix, Instagram, Dropbox, Wikipedia (zo kunnen we nog wel even doorgaan. Zelfs je eigen smartphone maakt op dit moment zeer waarschijnlijk gebruik van Ubuntu! Maar wat is Ubuntu nou eigenlijk precies? En waarom is het zo populair? Clank legt het uit.

Linux

Ubuntu is een distributie van Linux. Een wat? Om dat te begrijpen, gaan we het eerst hebben over Linux. Linux is een besturingssysteem gebaseerd op de Linuxkernel. Besturingssystemen zijn programma’s die als orgaan dienen tussen hardware en de computergebruiker. Voorbeelden van een besturingssysteem zijn Windows 10 en MacOS.

Linux logo

Open Source

Linux is open source, in tegenstelling tot Windows en MacOS die closed source zijn. Open source is een principe uit de software industrie. Het betekent dat iedereen ter wereld vrije toegang heeft tot de broncode van een project. Oftewel: iedereen kan de broncode kopiëren en zelf verder ontwikkelen. Deze manier van softwareontwikkeling creëert een innovatief milieu die zorgt voor hoogwaardige kwaliteit.

Linus Thorvalds

Linux is in 1991 ontwikkeld door een 1,77 meter lange student uit Finland bij de naam Linus Thorvalds. Linus droeg in die tijd vaak een overhemd en een bril met grote ronde glazen en belichaamde daarmee het uiterlijk van een echte geek. Hij wilde, omdat andere software pakketten te duur waren, zijn eigen besturingssysteem maken. Hij ontwikkelde de Linuxkernel en zo ontstond het besturingssysteem GNU/Linux, ook wel: Linux.

Linus Thorvalds

GNU (GNU's Not Unix)

Linus Thorvalds ontwikkelde slechts de Linuxkernel. Een kernel is het laagste stuk software dat boven de hardware uitkomt. De kernel stuurt al de hardware componenten aan. Maar met een Kernel alleen heb je nog geen volledig besturingssysteem. Hiervoor zijn nog een paar ingrediënten nodig. Één daarvan is de GNU toolchain, ontwikkeld door Richard Stallman. GNU bevat een aantal libraries, een aantal binaries, de compiler en de terminal die bovenop de Linuxkernel draaien.

Richard zou graag hebben gewild dat het Linux besturingssysteem ‘GNU/Linux’ had geheten. Maar omdat dit te lang is en de mens van nature naar de makkelijkste route zoekt, staat het vandaag de dag bekend als simpelweg: Linux.

Graphical environment

Zonder graphical environment, zou je letterlijk alleen de terminal hebben om de computer mee aan te sturen. Zoals vroeger: een zwart scherm met tekst erop. Omdat, laten we zeggen, 99% van de mensheid hier niet zo comfortabel mee is, bestaan er graphical environments. Dit zijn, zoals het woord zegt, grafische omgevingen waarmee je je muis kan gebruiken om de computer te besturen.

Package manager

Een ander element van een volwaardig bestringssysteem is een package manager. Dit is een programma dat het mogelijk maakt om software te installeren op je apparaat. Veel Linux distributies maken gebruik van de apt package manager.

Nu je weet wat Linux is, kunnen we het hebben over de verschillende Linux distributies.

Linux distributies

Linux distributies, ook wel Linux ‘Distro’s’ genoemd, zijn simpelweg verschillende samenstellingen van GNU tools, graphical environments, default software, en package managers. Vergis je niet, er zijn een hele hoop verschillende Linux distributies verkrijgbaar. Bekende Linux distributies zijn Linux Mint, Debian, Elementary OS én natuurlijk: Ubuntu.

Ubuntu

Ubuntu is een Linux distributie gebaseerd op het oudere Debian en bestaat voor het grootste gedeelte uit gratis en open source software. De Linux distributie maakt gebruik van de GNOME graphical environment. Ubuntu zelf valt onder te verdelen in drie verschillende edities: Desktop, Server en Core. Zoals de namen zeggen is de Desktop editie voor normale computers en laptops. De Server editie is speciaal gemaakt om op servers te draaien. Wellicht is de Core editie wat minder vanzelfsprekend. De Core editie is speciaal voor IoT apparaten en robotica ontwikkeld.

Versies

Ubuntu wordt om de zes maanden uitgebracht, met releases voor long-term support (LTS) om de twee jaar. De meest recente LTS versie is 20.04 LTS. Andere voorgaande LTS releases zijn:

  • 14.04 LTS
  • 16.04 LTS
  • 18.04 LTS

De LTS releases heten zo omdat ze in April van het desbetreffende jaartal worden uitgebracht.
De volgende LTS release 22.04 zal worden uitgebracht in April van het jaar 2022.

Moederbedrijf Canonical

Ubuntu wordt op dit moment gefinancieerd door Canonical Ltd. In Juli 2005 kondigde Mark Shuttleworth van Canonical de creatie van Linux Ubuntu aan en zo geschiedde. Shuttleworth initieerde met een budget van 10 miljoen dollar.

Canonical Logo

Is Ubuntu veilig?

Ubuntu is van nature gemaakt voor veiligheid. Programma’s die worden uitgevoerd krijgen lage/weinig permissies van het systeem. Dit zorgt ervoor dat toegang tot files ingeperkt blijft. Daarnaast zijn een hoop ports afgesloten en is er een firewall meegeleverd in de distributie.

Ubuntu File System

Een file system is een door het besturingssysteem verzorgde indeling van bestanden. Er zijn wel meer dan 100 verschillende soorten file systems en elk besturingssysteem heeft zijn eigen filesystem. Bekende file systems zijn FAT32, NTFS en ext4. Zo gebruikt Windows 10 NTFS, Mac OS X gebruikt APFS en de meeste Linux distro’s gebruiken ext4. Daaronder valt ook Ubuntu, die gebruikt maakt van het ext4 file system.

Permissies

Ieder file system heeft zijn eigen manier van toegang verlenen aan bestanden. Dit zijn zogeheten ‘file permissions’. De meest standaard permissies die elk besturingssysteem gebruikt zijn ‘Read’, ‘Write’, en ‘Execute’. Deze worden ook wel r, w en x genoemd. Het ene besturingssysteem kan wat lastiger zijn met permissions dan de ander. Er zijn over het algemeen twee verschillende permissie structuren die door de meeste besturingssystemen worden gebruikt. De ‘Acces-control list’ (ACL), gebruikt door Windows en de ‘traditionele Unix permissions’, gebruikt door Mac OS X en de meeste Linux distro’s. ACL permissies zijn complexer dan de traditionele Unix permissies. Ubuntu maakt gebruik van traditionele Unix permissions.  

Ubuntu Server

Bijna alle servers in de wereld draaien op Linux, en 90% van alle Linux images zijn Ubuntu. Jij hebt er dus al mee te maken gehad, zonder dat je het misschien wist! Dell, HP, Netflix, Skype, Tele2, Slack, Reddit, Snapchat and the list goes on! Maar als het zo groot is, waarom is het dan zo onbekend? Dit komt omdat Linux Ubuntu voornamelijk op servers wordt gebruikt. Het wordt namelijk maar op 2% van alle client PC’s gebruikt. Waarom gebruiken al die servers dan de software van Ubuntu? Dat heeft alles te maken met de snelheid van het systeem.

Serverkast

Snelheid Ubuntu

Ubuntu is een supersnel besturingssysteem in vergelijking met alternatieven als Windows 10, Windows Server en Mac OS X. Dit komt omdat deze laatstgenoemde besturingssystemen veel achtergrondprogramma’s hebben draaien die een hoop RAM opsnoepen. Ubuntu kost simpelweg minder resources. Dit zorgt er voor dat het veel sneller kan reageren dan bijvoorbeeld een server met Windows software geïnstalleerd. Snelle servers zorgt voor blije eindgebruikers, wat dan ook de reden is dat bedrijven zoals Netflix en Reddit er mee werken.

Alternatieven

Er zijn natuurlijk ook een hoop andere besturingssystemen in de markt. Voor client desktops zijn dat natuurlijk Windows en MacOS X. Daarnaast zijn er ook talloze Linux distro’s waar je uit kunt kiezen zoals het gerespecteerde Debian of het minimale Elementary OS. Ook voor Ubuntu zijn er verschillende vertakkingen. Bekende hiervan zijn Kubuntu en Xubuntu. Deze gebruiken andere desktopomgevingen dan het normale Ubuntu waardoor er minder resources nodig zijn en het systeem dus sneller werkt.

Sudo

Een onlosmakelijke term die je voorbij zult horen komen in Linux is sudo. Sudo is een commando die in de terminal van het besturingssysteem wordt gebruikt. Sudo geeft je als het ware administrator rechten voor ieder commando dat je uitvoert. Het sudo commando wordt op alle UNIX systemen gebruikt.

Code

Ubuntu installeren

Ubuntu is simpelweg op zo’n beetje elk apparaat te installeren. Alles wat je daarvoor nodig hebt is een stukje geheugen, zoals een USB stick of een DVD. Je kan het ook installeren als virtual machine met behulp van VirtualBox. Virtualbox is wat ze noemen een hypervisor. Een hypervisor maakt het mogelijk om een besturingssysteem op een ander besturingssysteem te laten draaien. Dit werkt aan de hand van “Virtualisation”. Je kunt Ubuntu 20.04 LTS hier downloaden.

Ubuntu is overal

Ubuntu is echt overal om ons heen. Aan het hoofd van de Linux beweging heeft het zich een weg geslagen als beste besturingssysteem voor servers, en dat is verdiend. Het is dan ook belangrijk om te weten wat Ubuntu is en waarom het zo populair is geworden. Naast veiligheid lijkt snelheid daar het meest te aan hebben bijgedragen. Ook het feit dat het open source is, heeft veel te maken met de huidige positie van Ubuntu.

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Gemiddelde beoordeling 3.5 / 5. Huidige stemmen: 2

Nog geen stemmen, wees de eerste!

Aangezien je dit een nuttig artikel vond...

Deel het op social media!

We vinden het jammer dat je dit artikel niet nuttig vond.

Help ons met het verbeteren van onze post.

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?