Simpel leren programmeren in 3 stappen [2021]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Programmeren wordt vaak gezien als iets wat alleen een select aantal mensen echt goed kunnen; alleen de slimste mensen kunnen goede programmeurs worden. Mensen zoals Bill Gates of Steve Wozniak, echte nerds dus. Een andere uitspraak die ik vaker ben tegengekomen is het feit dat je vroeg begonnen moet zijn met programmeren, omdat je anders te laat bent om het te leren. Wanneer je stil gaat staan bij deze uitspraken, kom je er natuurlijk achter dat het eigenlijk nergens op gebaseerd is.

Leren programmeren

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die een poging wagen om te leren programmeren. En dat hoeft natuurlijk lang niet altijd om een carrièreswitch te gaan. Programmeren is namelijk een hele handige skill om over te beschikken in een hoop beroepen. Zo kan je bijvoorbeeld met Python heel snel simpele taken automatiseren, wat op de werkvloer veel tijd kan besparen. Maar naast dingen automatiseren kan programmeren natuurlijk ook gewoon heel vermakelijk zijn. Bijvoorbeeld bij het in elkaar zetten van een op afstandsbestuurbare auto, gebouwd geprogrammeerd in Arduino.

Toch kan leren programmeren nog wel eens worden gezien als een uitdaging. Het is niet altijd even makkelijk om het jezelf aan te leren. Je loopt snel tegen problemen aan, en wanneer je geen goede instructeur of documentatie hebt is dat erg frustrerend. Wanneer je jezelf toewijd aan programmeren, is het volgens mij erg belangrijk dat het leuk en begrijpelijk moet blijven. Anders houd je het simpelweg gewoon nooit vol!

Kies de juiste programmeertaal

Maar wat zorgt er nou voor dat het simpel en leuk blijft? Daarvoor is het belangrijk dat je je bezig houdt met datgene dat jou interessant lijkt. Programmeren is natuurlijk een heel breed begrip, en toepasbaar in verschillende rollen. Bij elke rol hoort natuurlijk een verschillende taal. Veel programmeurs beginnen echter met websites bouwen: HTML, CSS en Javascript. Niks mis mee natuurlijk, maar weet dat er ook andere onderwerpen zijn waarmee je makkelijk kan instromen als beginner, zoals Arduino, of programmeren in C++.

Houd je je graag bezig met databases en API’s? Zorg dan dat je daar meer over gaat leren. Of misschien is front-end wel iets voor jou. Probeer dan eens een projectje in React te bouwen. Wat je ook doet, bedenk de reden waarom je dat wilt leren. Wat lijkt je tof om te kunnen bouwen, en van daaruit kun je het juiste pad voor jezelf uitstippelen. Natuurlijk hoort daar wel een stukje onderzoek bij, maar met een Google zoekopdracht zit je daarmee zo op het juiste pad.

Kies jouw beste manier om te leren

2021 bied prachtige kansen voor zij die willen beginnen met programmeren. Iedereen met toegang tot een computer en internet kan in principe beginnen met programmeren. Het internet staat vol met kwalitatieve cursussen, tutorials, projecten, uitdagingen en meer omtrent programmeren. Voor elke taal is wat wils.

Belangrijk is dat je moet uitvinden wat het beste werkt voor jou. In het begin is het een goed idee om op verschillende manieren van verschillende bronnen te leren. Bekijk een paar tutorials op Youtube, volg een cursus op freecodecamp en lees de documentatie van de taal die je wilKiest leren (bijvoorbeeld Python). Voel en bedenk voor jezelf waar jij het meeste en het snelste van leert. En zeker niet minder belangrijk: welke manier jij het leukst vind, en het beste vol kan houden op de lange termijn. Misschien is het wel een mix van die video’s en documentatie.

Wat je ook kiest, zorg er in ieder geval altijd voor dat je ook veel oefent door uit te voeren. Ervaring wijst uit dat daadwerkelijk zelf programmeren één van de beste manieren is om te leren programmeren

Kies het juiste platform

Leren programmeren kan op 101 manieren. Je kan je aansluiten bij een bootcamp, blogs lezen over code, andermans code analyseren, youtube tutorials kijken, betaalde cursussen volgen en ga zo maar door. Het belangrijkste is dat je iets voor jezelf kiest dat werkt en vooral leuk vind. Daarin is experimenteren de sleutel.

Natuurlijk is het voordelig voor de meeste beginners het meest aantrekkelijk om goedkoop ofwel gratis beginnen met leren programmeren. Daar kunnen de volgende 10 websites je een handje bij bij helpen. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

 • FreeCodeCamp
  FreeCodeCamp is één van de oudere platformen waarop je op kwalitatief niveau gratis kunt leren programmeren. Ze bieden voor een hoop talen een uitgebreide uitleg en oefeningen aan. FreeCodeCamp biedt ook certificaten aan die je met een gratis toets kunt behalen. Zeker waard om naar te kijken!
 • CodeCademy
  CodeCademy heeft een hoop gratis cursussen. Ze hebben ook de optie om te betalen om toegang te krijgen toch nog meer cursussen.
 • Udemy
  Udemy is een website waar je voor een scherp tarief talloze cursussen kunt volgen. Ze bieden een enorm aantal programmeer cursussen waaruit je kunt kiezen!
 • CodeWars
  CodeWars is een ware parel. CodeWars is een website waarbij je uitdagingen moet oplossen aan de hand van programmeren. Ze hebben zelfs verschillende levels en een eigen ranking systeem. Heel cool!
 • YouTube
  YouTube staat natuurlijk op deze lijst. Over elk onderwerp met betrekking tot IT staat gelukkig wat te vinden op YouTube. En de kwaliteit is tegenwoordig vaak erg goed. Daarom kan YouTube zeker niet missen op deze lijst.
 • W3Schools
  W3Schools is de GOAT op het gebied van front-end documentatie en basislevel programmeren. Ze hebben een erg duidelijke site met diverse onderwerpen als HTML, CSS, Javascript, SQL en meer!
 • KhanAcademy
  KhanAcademy is net als Udemy een website waar je talloze curssusen kunt volgen.
 • GitHub
  GitHub is een site waar developers hun code kunnen delen. Andere zijn vrij om de code te gebruiken om van te leren of bij te dragen aan de code van de originele dev.
 • Reddit
  Reddit is een welbekend social media forum waar je gemakkelijk je vragen kwijt kunt over programmeren. Bekijk r/learnprogramming maar eens.
 • Brilliant
  Brilliant is een app die je helpt met wiskunde, computer science of programmeren. De app is erg visueel ingesteld en excelleert in het makkelijk uitleggen van de meest complexe onderwerpen.

Ik hoop dat je wat aan deze lijst en tips hebt. Happy programming! 🙂

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Huidige stemmen: 3

Nog geen stemmen, wees de eerste!

Aangezien je dit een nuttig artikel vond...

Deel het op social media!

We vinden het jammer dat je dit artikel niet nuttig vond.

Help ons met het verbeteren van onze post.

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

Reacties